Medya

Haberler

Ana Sayfa > Medya > Haber Arşivi

Türkiye'de Helal Belgesi Alan İlk Somon Balığı

Su ürünleri sektöründe Leröy’ün Somon Balığına, Türk Standartları Enstitüsü, Helal Gıda Uygunluk Belgesi verdi. Şirket, bugüne kadar hijyen ve İslami koşullara uygun gerçekleştirdiği üretimini kayıt altına alarak, sektöründe bir ilke imza attı

Leröy Türkiye’de Helal Gıda Sertifikası alan ilk Somon balığı ürünleri firması olarak Norveçli Somonu helal gıdalar arasına kattı. Helal Belgesini somon balık grubu ve füme ürünlerle alan Leröy, bu alanda ilk olmanın gururunu yaşıyor.

Gıdaların temiz ve sağlıklı ortamlarda ve İslami koşullara uygun üretilmesi, iç ve dış pazarda giderek zorunlu hale gelmeye başlıyor. Çünkü özellikle Müslüman tüketiciler, bu belgeye sahip ürünleri daha fazla tercih ediyor. Helal Belgesinin özellikle TSE gibi saygınlığı kabul gören kurumlardan alınmış olması da ayrı bir önem taşıyor.

Helal Belgesi, hijyenin de kanıtı
Yurtiçi kadar yurtdışına ihracat yapılan ülkelerdeki Müslümanların büyük çoğunluğunun Somon Balığı tüketicisi olduğunu belirten Leröy Genel Müdürü "Günümüzde Helal Gıda Sertifikası ürünün sadece helal yasası gereklerine uygunluğunu değil, aynı zamanda üretimde gıda güvenliği ve hijyen uygulamalarının da titiz bir şekilde uygulandığını göstermektedir. Bu nedenle Helal Gıda Sertifikalı ürünler yabancı tüketiciler tarafından da tercih ediliyor. Çünkü onlar biliyor ki bu belgeye sahip ürünü gönül rahatlığı ile tüketebilirler” diyor.

Bu güne kadar zaten hijyenik koşullarda kesilip, paketlenerek tüketiciye ulaşan Norveçli Somon Balığı, “helal sertifikası” ile de hammaddeden mamül aşamasına kadar geçen süreçte temizlik ve sağlık şartlarını yerine getirdiğini bir kez daha tescillemiş oldu. Böylece İslam Aleminin helal gıdalar listesinde yerini aldı. Taze ve işlenmiş Somon Balığı’nın yanısıra, Leröy’ün Balık ve Balık Ürünleri Grubu’ndaki Alabalık, Denizalası, Halibut, Cod, Uskumru, Saithe, Fener Balığı da Helal Belgesi aldı.

Müslüman ülkelerde helal pazarı
Helal sertifikalanmış ürünler için Pazar oldukça büyük. Dünyada 1,5 milyar Müslüman yaşıyor. Müslümanların 10 milyonu Amerika’da, 25 milyonu Avrupa’da, 300 milyonu Afrika’da, 850 milyonu Asya’da ve 250 milyonu Ortadoğu’da yaşıyor. Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerde yıllık 200 milyar dolar helal ürün pazarının yıllık talebi oluyor. Pazarın gelişmeye açık olması, uluslararası firmaları “Helal Gıda Sertifikası” almaya yönlendiriyor.

Helal gıda nedir?
Ürünün ham maddeden başlayarak mamül madde aşamasına kadar bütün proseslerinin, ürün bileşiminde bulunan bütün maddelerin ve katkı maddelerinin gerek menşei, gerek temin biçimi ve yolları, gerekse temin kaynağı bakımından İslami kriterlere ve insani gereklere uygun olmasının sertifika ile onaylanmasıdır.

Helal sertifikalandırma, ürünleri, katkı maddelerini, hazırlama ve işleme yöntemlerini, temizlik ve sağlık şartlarını, katı güvenlik kuralları içinde denetleyen tarafsız bir bilirkişi hizmeti sunar. HACCP,ISO ve diğer kalite ve güvenlik standartlarına uygun ve yeni teknolojilere, yeni katkı maddelerine adaptasyonu seri bir şekilde takip edebilen, helal bilginin eğitimini almış kilit personel tarafından denetimi gerçekleştirir.
 

Ürün Kataloğumuz için tıklayın